Suntem in plina actiune, vrem sa punem in camara de toate pentru la iarna, sa ii rasfatam pe cei dragi si pe cei care ne trec pragul cu fel si fel de bunatati. Acum si muraturile nu mai sunt clasice ca acum cativa ani, ne place sa incercam noutati. Asa am facut si eu de aceasta data, am pus pepene rosu cu alte legume la murat, ca sotul a mai mancat pepene rosu si zice ca ii place. Deci, special pentru el, am pus un borcan de proba. Daca o sa le placa, la anul cantitatea va fi mult mai mare.
Spalam pepenele, il taiem felii potrivite.
Castravetii si gogonelele le spalam.
Pe fundul borcanului asezam frunze de telina, hrean, stejar, marar uscat, dar spalate inainte.
Curatam usturoiul, punem jumatate din el, taiat feliute.
Hreanul il curatam si dam drumul catorva bucatele.
Incepem si asezam in borcan gogonelele, castravetii, feliile de pepene si crengutele de rosii cherry, dupa cum dorim, fie in straturi, fie amestecate.
Decojim morcovul, il facem felii rotunde, ii dam drumul in borcan.
Dam drumul si la bucatele de ardei iute, iar deasupra asezam iarasi din toate tipurile de frunze, cum am pus si pe fundul borcanului.
Adaugam restul de usturoi si hrean, taiate bucatele.
Acum pregatim saramura.
La 1 litru de apa rece punem o lingura de sare mare. Pentru un asemenea borcan avem nevoie cam de 2 litri de saramura, deci 2 litri de apa rece si 2 linguri de sare mare.
Amestecam bine cu lingura pana sarea este complet topita, apoi o turnam in borcan, pana il umplem.
Infiletam bine borcanul cu capacul sau, il lasam in bucatarie peste noapte, iar a doua zi il dam la rece.
Sa serviti cu pofta din muraturi!