Daca am nimerit niste gutui sanatoase, fara "locuitori", era pacat sa arunc cotoarele care au ramas de la dulceata. Asa am facut din ele peltea. Foarte buna!
Gutuile se taie bucati (cotoarele se folosesc asa cum sunt).
Se pun la fiert in apa intr-o oala mai mare (4 litri).
Se lasa la fiert cam 2 ore pana este gutuia bine fiarta si zeama a scazut mult.
Se strecoara zeama rezultata si se masoara cantitatea.
Intr-o cratita se pune la fiert zeama rezultata cu tot atata zahar.
Mie mi-a rezultat 500ml zeama si am pus 500g zahar.
Se fierbe pana se leaga bine. (rece nu trebuie sa curga)
Cand este legata cat doriti se pune fierbinte in borcane, se pun capacele si se lasa la recit invelite intr-o patura.
Se eticheteaza si se pun in camara.
Este foarte buna, are textura mierii dar cu aroma si gust de gutui!