"Retete de Pasti"
Intr-un lighean mare punem faina cernuta, facem in mijlocul fainii o gaura si adaugam drojdia, zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie, galbenusurile, apa calduta, laptele caldut si un praf de sare.
Amestecam bine ingredientele si incepem incet, incet sa framantam ingredientele aproximativ 30 de minute pana obtinem un aluat nelipicios.
Adaugam untul topit putin cate putin si framantam bine aluatul pana incorporam toata cantitatea de unt si aluatul devine elastic.
Acoperim aluatul cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc caldut cam o ora si jumatate.
Pana creste aluatul punem stafidele intr-un bol, turnam apa calduta cat sa le acopere si 2 lingurite de esenta de rom si le lasam la inmuiat cam 30 minute dupa care le punem intr-o strecuratoare la scurs.
Pentru umplutura punem branza dulce de vaci intr-un castron, adaugam zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja de lamaie, ouale si stafidele si amestecam cu un tel bine pana se omogenizeaza bine.
La final adaugam 2 linguri de gris.
Dupa ce aluatul s-a dospit, il rasturnam pe o planseta unsa cu o pelicula fina de ulei si impartim aluatul in doua parti egale.
Din jumatate de aluat facem o foaie cat tava pe care o folosim pentru pasca.
Am folosit o tava dreptunghiulara de 25/35 cm sa fie suficienta pentru toata familia. Tava am tapetat-o cu hartie de copt si am uns-o cu putin ulei.
Cealalta jumatate de aluat o impartim in 9 parti mai mari si 9 parti mai mici pe care le rulam pe fiecare in parte, intre planseta si podul palmelor pana obtinem 9 rulouri mai lungi (35 cm) si 9 rulouri mai mici (25 cm).
Din fiecare trei rulouri facem o impletitura in trei rezultand in final 3 impletituri mai mari si 3 mai mici.
Doua din impletiturile mai lungi le punem in tava peste foaia de aluat pe cele 2 laturi mai mari(35 cm) si doua din impletiturile mai mici pe laturile de 25 cm.
Lasam pasca la crescut aproximativ 45 minute.
Dupa cele 45 minute, turnam in mijloc umplutura de branza dulce si facem o cruce din cele 2 impletituri ramase (una lunga si una mai scurta) apoi ungem bine cu pensula impletitura de aluat si umplutura de branza dulce cu amestecul de ou si lapte batut bine si introducem Pasca in cuptorul preincalzit pentru 50-55 minute, foc potrivit.
Dupa ce pasca s-a copt, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca, dupa care se taie si se serveste.
1
Dupa ce o scoateti din cuptor, o puteti unge cu miere