Reteta blatului este dupa cea a lui Cleme (bucataras.ro),mi-a placut tare mult asa ca am preluat-o si am adaptat-o pentru ce aveam eu nevoie.Avand multe mere de la tara,e pacat sa nu fac cu ele diferite deserturi,mai ales ca am si 3 zile de concediu :)
Am facut o maia din putin lapte incalzit usor,2 linguri de faina,drojdie,am amestecat pana s-a dizolvat drojdia si am lasat-o sa creasca cam 10 minute.
Intr-un castron mare,am cernut faina,am adaugat ouale,untul si uleiul putin incalzite.Laptele l-am incalzit usor (nu foarte tare ca sa nu opariti drojdia) si am topit zaharul in el,l-am adaugat apoi peste faina si la urma am adaugat si maiaua,am amestecat bina,la inceput cu o lingura si apoi am trecut la framantatul cu mana.Dupa ce aluatul a fos bine framantat,l-am lasat la loc cald (langa aragazul cu cuptorul pornit) sa dospeasca bine.
Intre timp am trecut la umplutura,am curatat merele de coaja,le-am taiat in sferturi pentru a le curata bine cotorul,apoi le-am taiat cubulete.Le-am pus intr-o tigaie pe aragaz cu scortisoara si zaharul,la foc mic si le-am lasat pana s-au inmuiat,amestecand din cand incand.Le-am dat apoi la o parte pentru a se raci putin.
Dupa ce aluatul a crescut,l-am impartit in parti mici (depinde cat vreti sa fie de mari parizienele) si fiecare parte am luat-o apoi si am intins-o cu sucitorul,intr-o forma mai mult ovala,pe o parte am pus o lingurita din umplutura de mere,am rulat pana aproape la capat si partea din capat am crestat-o cu cutitul in fasii,apoi am rulat mai departe.Am obtinut un sul de aluat cu partea taiata/crestata in sus,le-am asezat pe toate in tava tapetata cu ulei si faina,le-am uns cu oul batut si le-am dat la cuptor pana s-au rumenit frumos.
Pofta mare!