Azi am avut un chef nebun de framantat si de copt...si as mai fi copt in continuare daca mai aveam din ce! :))
Incalzim 75 ml de lapte in care dizolvam mierea ( sa fie caldut, nu fierbinte).
Il punem intr-un vas adanc peste care vom turna 100 g faina si drojdia uscata.
Amestecam bine cu ajutorul unei linguri pentru a nu se forma cocoloase. Lasam maiaua sa creasca pentru 30 de minute intr-un loc caldut.
Dupa aceea turnam peste maia zaharul, 2 oua , margarina, uleiul, laptele ramas, sarea si esenta si amestecam bine. Dupa ce s-au incorporat bine turnam din faina putin cate putin amestecand mereu. Vom obtine un aluat mai lipicios. L-am lasat 30 de minute la dospit dupa care l-am mai framantat cu mainile unse cu ulei timp de 3-4 minute, dupa care l-am lasat la dospit inca 30 de minute.
Impartim aluatul in 16 bilute pe care le intindem ori cu ajutorul sucitorului cu putina faina sau cu mainile unse cu ulei ( eu am preferat a doua varianta). Intindem fiecare bila , iar pe margine punem gem de gutui; luam marginile apropiate de umplutura si o inchidem , presam usor cu ajutorul degetelor ca sa se lipeasca bine, iar partea ramasa o taiem bucati subtiri si o trecem peste prima parte cu umplutura.
Parizienele astfel formate le punem intr-o tava unsa cu ulei , le ungem cu un ou bine batut si le mai lasam 15 minute sa creasca dupa care le introducem in cuptorul incins pana se rumenesc bine ( cam 30 de minute a durat la mine).
Le lasam sa se raceasca si le luam cu ajutorul unei palete de pe tava.
Se servesc calde sau reci.