Am vazut chestiile astea la diana_k si tare mi-au placut......eu am folosit decat 1/2 din cantitati,ca sa nu ne ingrasam...:)))))))
Aluat : Cernem faina intr-un castron,facem o adancitura in mijloc si punem drojdia sfaramata,cu o linurita de zahar si un praf de sare,amestecam cu putin lapte caldut si lasam sa creasca cca 15 min.Dupa ce a crescut adaugam restul de zahar,coaja de lamaie,untul topit si incepem sa amestecam bine,turnand restul de lapte caldut.daca e nevoie mai adaugam faina,aluatul nu trebuie sa fie nici moale,dar nici foarte tare.Se acopera vasul cu un prosop si se las ala crescut cca 1 ora.Dupa ce a crescut impartim aluatul in 12 bucati.
Crema patisera : cat sta la crescut aluatul ne apucam sa facem crema. Intr-o cratita cu fundul dublu amestecam amidonul cu 100 ml lapte rece. Separat zaharul cu galbenusurile le mixam cateva minute, adaugam restul de lapte si omogenizam. Turnam mixtul obtinut peste amidon, adaugam si zeama de lamaie si punem cratita pe foc, amestecam pana incepe sa se ingroase. Cand s-a ingrosat tragem cratita de pe foc, adaugam vanilia bourbon, lasam sa se raceasca un pic si apoi incorporam untul, omogenizam bine. Lasam crema sa se raceasca.
Dupa ce am impartit aluatul in 12 bile,intindem fiecare bila,pe jumatate din aluat punem crema iar cealalta jumatate o franjuram,rulam si obtinem o pariziana,se vede mai bine in fotografie cum se procedeaza.Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt,se ung cu galbenus de ou si se dau la cuptorul preincalzit.
Se tin la cuptor cca 20 min,pana incep sa se rumeneasca .