Mereu mi-a incitat imaginatia painea facuta la vas de lut . De data aceasta i-a venit vremea . Gustul foarte bun a fost dat acestei paini de catre aluatul dospit primit de la o vecina . - O vecina mi-a povestit acum vreo 3-4 ani cum isi face ea aluat de paine[starter] in casa[ cu faina alba si cu malai ] pe care-l lasa sa dospeasca 2 zile si apoi cu acesta framanta painea . De vreo 2 luni ii zic eu ca a-mi dea si mie aluat cand mai face . Mi-a dat inainte de Craciun. Azi mi-am amintit de el. A trecut aproape 10 zile de cand am primit borcanasul cu aluat , care sta frumusel in frigider .M-am dus si am cerut deslusiri cum il foloseste ea si le-am respectat . Am obtinut o paine deosebit de gustoasa . Aluatul framntat imi parea cam mult . Am mai facut 10 chifle . Chiflele le-am daruit o parte Ioanei , domnisorica de 5 ani din vecini, nu va spun ce s-a bucurat . Aluatul era la dospit cand la Tv rula o emisiune culinara unde scoteau din cuptor o focaccia . Cel mai bun moment sa rup din aluat si pentru acest preparat . .Bine am intuit aluatul a fost prea mult cat a ramas , acrescut atat de mult incat a atins capacul si coaja era usor julita pe deasupra . Din cauza prea multor activitati am uitats a-mi opresc aluat . Am in plan sa incerc prepararea unui starter .
1
Acoperiti vasul cu o folie unsa cu putin ulei si o puneti la loc cald sa dospeasca . Folia unsa cu ulei se va desprinde usor de pe aluat sia cesta nu se va usca pe deasupra .
2
Painea obtinuta este deosebit de gustoasa si cu miezul elastic . La taiere nu se sfarma deloc .