O painica de casa...incredibil de buna!
Se cerne faina in vasul de framantat. Punem pe margini sarea de jur imprejur. Facem o mica gropita in mijloc si punem drojdia uscata iar deasupra ei zaharul. Incalzim apa intr-un ibric cat sa fie calda bine, sa ne placa la mana, dar atentie... nu fierbinte!!! Incepem sa turnam cate putina apa deasupra unde este drojdia apoi framantam bine, cand am incorporat faina adaugam si uleiul. Nu trebuie sa framantam foarte mult, maxim zece minute.
Acoperim painea cu un servet si o lasam la cald( langa ochiul aprins al aragazului). Dupa o ora cand si-a dublat volumul, rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si mai framantam doua trei minute.
Impartim aluatul in doua bucati. Fiecare bucata o facem sul apoi o impartim in trei parti egale. Facem trei suluri de aluat si le impletim in trei.( ca pe codite). Tapetam tavile de copt cu hartie pergament si punem painica pentru inca 40 de minute la crescut. Incingem cuptorul la 200 grade.
Ungem intre timp painica cu grija sa nu apasam cu galbenus de ou, presaram pe o paine macul si pe cealalta susanul. Dam la cuptor pentru 30 de minute.
O scoatem si o lasam sa se racoreasca si sub nici o forma nu o taiem fierbinte. Putem insa daca nu rezistam sa rupem din ea...pofta mare! Pastrati painica invelita intr-un prosop. E la fel de buna si a treia zi...
Cine o face de post, o unge deasupra cu apa si putin ulei si presara apoi semintele.