Painea frantuzaesca este paine pe care o fac cu drag familiei mele. Am renuntat la a mai cumpara paine ,mai ales de cand a inceput pandemia.Eu fac reteta dubla ,din care ies 2 paini coapte in forma de chec.Este o paine usor de facut, pufoasa si rezista 3-4 zile inchisa bine intr-o punga de plastic.
Succes celor care vor so incerce.
Pentru inceput oparim 20 g faina in 100 ml lapte.
Cernem faina de 2 ori si adaugam sarea.
Punem drojdia intr-un castron cu cele 2 lingurite zahar.
160 ml lapte il incalzim .
Punem 3-4 linguri de lapte cald peste drojdie, alifiem si lasam sa se activeze cam 10 minute.Dupa ce a crescut se adauga in bolul cu faina oparita apoi adaugam galbenusul si restul de faina. Incepem sa framantam adaugand incet laptele cald (daca mai este nevoie, in functie de faina mai adaugati lapte sau nu, coca trebuie sa fie un pic mai tare ca cea de cozonac), apoi adaugati untul moale si framantati energic 10-15 min (eu folosesc robotul, cine are il recomand)
Aluatul se pune intr-un castron uns cu putin ulei si de lasa la dospit 40 min.
Dupa ce a crescut se rastoarna pe masa de lucru, se imparte in 2 parti egale, se intinde aluatul usor cu mana, se ruleaza(ca un cozonac) si se aseaza in tava de chec tapetata cu hartie de copt.Se lasa iar la crescut 40 min.Dupa ce au crescut, se pensuleaza cu oul batut bine, si se coac 15 min la 195 grade ,apoi inca 10 min la 180 grade.(se verifica cu scobitoarea)
Dupa ce se scot tavile din cuptor, se ung painicile(obtional) cu unt moale, apoi se acopera pentru 10 min cu un prosop.
Se scot pe tocator si se lasa acoperite cu prosopul pana se racesc bine
Pofta buna!
1
Aveti grija ca sarea sa nu intre in contact cu drojdia
2
Aveti rabdare cu timpul de crestere