Paine fara framantare

de Dya Daniela Andrei in Piine, 28 Mar 2014 | 6961 vizualizari

 

Mi-am propus, cu riscul de a da gres de "n" ori, sa incerc sa pun in practica diverse produse de panificatie. Cand vine vorba de aluat, cu exceptia gogosilor - si nici in astea nu imi pun prea mult baza, totul este un dezastru! Nu este prima mea incercare de a face paine, insa este prima reusita reala. Fie imi iesea prea indesata si uleioasa, fie nu crestea mai deloc,,, in fine, nu imi reusea si gata!

Asa ca m-am oprit la Painea fara framantare pregatita de catre Dia, reteta o gasiti aici
http://www.bucataras.ro/retete/paine-fara-framantare-42710.html

Nu pot sa zic ca am respectat-o intocmai, insa in mare, am incercat sa nu ma abat prea mult de la cele scrise.

Iar rezulatatul a fost surprinzator! O paine gustoasa, cu miezul pufos pufos si cu o coaja crocanta, numa' buna de mancat.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina alba de grau
  • 25 gr drojdie
  • 250 ml apa calduta
  • 3 lingurite cu zahar
  • 2-3 lingurite cu ulei de masline
  • sare dupa gust (o lingurita cred ca este suficienta)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine fara framantare:

Punem drojdia intr-un bol si o pasam cu cele 3 lingurite cu zahar pana se lichifiaza, adaugam 100 ml de apa calduta si o lasam la dospit 10-15 minte aproximativ.

Intre timp cernem faina si presaram sarea. Formam o adancitura in mijlocul careia adaugam drojdia si restul de apa (150 ml), care trebuie sa fie calduta. Amestecam usor pana ce incorporam toata faina si framantam usor aluatul obtinut, folosindu-ne de cele 2-3 lingurite cu ulei de masline, cat sa omogenizam totul. Presaram apoi putina faina peste aluat, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il pastram la rece pana a doua zi.

L-am tinut la rece in jur de 12 ore. Dupa care am framantat aluatul cu putina faina, cat sa nu se lipeasca. I-am dat o forma rotunda si l-am asezat intr-un vas - incalzit in prealabil in cuptorul incins - , tapetat cu hartie de copt. Acoperim apoi vasul si il punem din nou in cuptor. Dupa 25-30 de minute inlaturam capacul si lasam painea sa se coaca pana ce se rumeneste frumos. Coaja, asa cum va ziceam in introducere, ramane crocanta, iar miezul este tare pufos! Eu nu am mai avut rabdare sa astept sa se raceasca!

TIPS-URI

1

Timpul de coacere variaza in functie de cuptorul fiecaruia. Daca pentru Dia au fost sufiiente 35 de minute, eu am avut nevoie de vreo 2 ore ca sa fie coapta bine. :)

2

Dia a folosit 400 ml de apa pentru cele 500 gr de faina, insa eu m-am limitat la 250 ml. Mi s-a parut prea mult.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pâine din făină albă de grâu şi secară, fără frământare