Paine/clatita berbera Bouchiar

de Catalina L in Piine, 11 Iun 2017 | 3857 vizualizari

 


Bouchiar, Chiar este o "paine" fina si moale sau o "clatita groasa", un preparat la jumătatea distanței dintre clătitele Msemen (Melloui) și pâinea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin).
Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera.
Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta  direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul  berber chaoui -  "oier".
Chaouia se traduce deci ca "tara oierilor".
Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea  Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.html

 

INGREDIENTE

  • 200 g semolina (gris extra fin)
  • 300 g de faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de drojdie uscata
  • 1 lingura de praf de copt
  • 1 lingura de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 300 ml de apa calduta (aproximativ, in functie de incorporarea fainei si a grisului))

Pentru coacere:

  • un pic de gris
  • ulei

Pentru a degusta:

  • miere, unt topit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine/clatita berbera Bouchiar:

Dizolvati drojdia uscata intr-un pic de apa calduta si lasati sa-si dubleze volumul.

In bolul robotului sau intr-un castron adanc, puneti faina, praful de copt, sarea, zaharul  si grisul si amestecati incet.

Adaugati oul, amestecati, puneti drojdia si framantati adaugati treptat apa calda pana obtineti un aluat moale si lipicios (8 minute la robot). Adaugati uleiul si framantati din nou (5 minute la robot).

Acoperiti cu un prosop proaspat si lasati aluatul sa-si dubleze volumul timp de 1h-2h.

 Degazati aluatul si formati  6 bile, le-am facut mari, puteti face si mai mici, daca doriti. Puneti-le pe o farfurie/plat intins uns cu un pic de ulei.

Ungeti suprafata de lucru cu un pic de ulei si presarati gris deasupra.

Aplatizati fiecare bila cu palma mâinii și intindeti-o în forma rotunda- grosime de 1/2 cm.

Incalziti o tigaie antiadeziva si ungeti-o cu ulei.

Puneti clatita de aluat si coaceti la foc potrivit.

Cand este bine umflata, puneti cateva picaturi de ulei, intoarceti-o si rumeniti pe cealalta parte. Procedati la fel cu tot aluatul.

Serviti-le caldute cu unt topit, miere si un bun ceai din menta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine/clatita berbera Bouchiar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Bruschete cu brânză Camembert și bacon - Delicioase și ușor de făcut

ieri la 11:31

Tiramisu cu cozonac – rețetă simplă și ingenioasă pentru un desert savuros

ieri la 10:52

Bruschete cu pesto de fistic, mortadella și burrata - Rețeta ușoară și plină de savoare

ieri la 09:20

Bruschete cu roșii și măsline - Rețeta simplă și savuroasă

ieri la 08:25

TOP
utilizatori

Rocsi

351 puncte

vasimur

317 puncte

oanapl

230 puncte

mihaelar63

223 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]