Nimic nu se compara cu mirosul si gustul painii proaspat coapte. Iata o reteta simpla pentru a face paine de casa pufoasa si delicioasa:
Pentru aceasta Paine de casa pufoasa - Reteta de baza, sunt necesare ingredientele urmatoare: faina, apa, drojdie, sare, ulei.
Cum se prepara Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia proaspata cu zaharul si putina apa calduta. Lasa sa stea 10-15 minute pana cand se activeaza.
Intr-un bol mare, pune faina cernuta si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata si restul de apa calduta. Daca doresti o paine mai moale, adauga si uleiul.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute pana devine elastic si nelipicios. Daca este nevoie, mai adauga putina faina sau apa.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, timp de aproximativ 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l pe o suprafata infainata, framanta-l usor pentru a scoate aerul si imparte-l in 2-3 portii si modeleaza-l in forma dorita.
Asaza aluatul in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Cresteaza suprafata painii cu o lama de brutarie. Lasa painea sa mai creasca inca 30 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 220°C si coace painea timp de 30 de minute, pana devine aurie si suna a gol atunci cand o bati usor pe fund. Pentru o crusta crocanta, pune un vas cu apa in cuptor in timpul coacerii.
Dupa coacere, scoate painea din tava si las-o sa se raceasca pe un gratar.
Incearca si reteta de Ciabatta cu măsline, foarte gustoasa sau varianta de Pâine de casă cu iaurt, pufoasa si buna.
Iti recomandam si reteta de Pâine fără frământare.