Am început să las drojdia în bucătărie acum un an și rezultatul este de neprețuit. Fursecurile și pâinea făcută cu maia sălbatic sunt rezultatul. Am invatat aceasta reteta de la un brutar de origine maghiara, Szabi, care i-a învățat pe oameni să facă maia în aceste vremuri grele.
Dacă trebuie să mă grăbesc să rămân în coacerea drojdiei, dar dacă nu doar maia sălbatic.
1. Trebuie să facem maia acasă și să-l hrănim în această seară pentru a frământa a doua zi. 50 g maia, 100 g făină de secară, și 50 ml apă. Lucrăm bine împreună pentru a opri lingura dinăuntru.
2. Lăsăm maia într-un loc cald și lucrăm cu el doar a doua zi.
3. Cerneți făina într-un castron și adăugați cea mai mare parte a apei (se lasă câțiva mililitri mai târziu). Se amestecă și se lasă să stea 30 de minute.
4. Apoi adăugați maia și lucrați bine împreună. Apoi amestecăm sarea și apa rămasă în ea, apoi frământăm aluatul.
5. Când este gata, puneți într-un castron pentru dospit uns cu ulei și pliați la fiecare treizeci de minute de un total de trei ori. Cand este gata, lasam aluatul sa se odihneasca 40-60 de minute.
6. Când timpul a trecut, modelați pâinea într-o pâine mare sau două mai mici și lăsați încă 1-1,5 ore. Dacă nu vrei să-l coaci în ziua respectivă, îl poți pune la frigider pentru 24-48 de ore.
7. Dacă coacem pâinea în acea zi, încălzim cuptorul la 250 de grade la coacerea de jos și de sus și adăugați apă pentru a crea abur. Verificați din nou când pâinea poate fi pusă și coaceți într-o tavă de fier. Timp de coacere la 250 de grade 35-30 minute, cu capac. La 220 de grade încă 30-40 de minute, dar fără capac.
8. Rezultatul este o pâine de casă perfectă, fără drojdie, care este mai sănătoasă deoarece este făcută cu făină integrală și este foarte delicioasă. Poate fi consumat până la o săptămână.
1
atentie la aluat, acesta indica intotdeauna ce ai nevoie