Risotto allo zafferano ... un preparat tipic zonei Lombardia (Italia) ... pe cat de simplu pe atit de indragit datorita culorii si gustului dat de sofran . Este des confundat cu risotto alla milanese (orez milanez) un alt preparat tipic milanez.
Grana Padano este o branza asemanatoare parmezanului (Parmigiano Reggiano), la fel ca si cea de-a doua este o branza DOC (Denumire de Origine Controlata) doar ca durata de maturare este mult mai scurta ...
Curatam ceapa de coaja, o spalam si o tocam fin .
Intr-o tigaie punem untul la foc mic si lasam sa se topeasca, cu atentie sa nu se arda. Adaugam ceapa si amestecam cu o spatula de lemn. Lasam la foc potrivit pana ce ceapa s-a calit .
Adaugam orezul si lasam cateva minute amestecand in continuu pana ce orezul absoarbe gustul untului .Punem vinul si lasam pana acesta s-a evaporat.
Separat dizolvam cuburile de supa de legume intr-un litru de apa ( eu am avut cuburi puse la congelator. Daca nu aveti asa ceva , folositi doua cuburi knorr de legume ) .
Adaugam apa putin cate putin in tigaia cu orez amestecand din cand in cand pentru a evita ca orezul sa se lipeasca . Potrivim de sare.
Dizolvam sofranul in putina supa. Il adaugam in tigaia cu orez cu 5 minute inainte ca orezul sa fie gata si amestecam bine .
Cand orezul este gata , inchidem focul si adaugam Grana Padano amestecand .
Se serveste cald .
Pofta buna !
1
Cel mai indicat tip de orez pentru acest preparat este orezul tip Carnaroli .
2
De asemenea poate fi asociat cu ciuperci , carnati si uneori fructe de mare .