Nu am avut fructe de padure pentru coulisul de fructe, dar va asigur ca si fara acesta, este un adevarat deliciu : pufoasa, aerata, fara ace de gheata !
Preparam intai crantzul: Topim intr-o tigaie 200 g zahar, amestecand continuu pentru a nu se arde si se prepara un caramel de culoare bruna. Cand zaharul este complet topit ( dar nu ars ) se adauga alunele tocate in prealabil si se amesteca rapid, ca acestea sa se acopere uniform cu sirop. Amestecam cu grija inca 1-2 minute, pentru a gati usor si alunele, apoi turnam crantzul pe o bucata de folie metalica si-l intindem cat mai uniform. Lasam sa se raceasca , apoi il dezlipim de pe folie si il tocam cu un cutit sau il punem intr-o punga si-l zdrobim bine cu ciocanul de snitele.
Batem frisca si o pastram in frigider pana preparam amestecul de albusuri.
Mixam albusurile de ou cu putina sare, pana devin o spuma tare. Separat, fierbem intr-o cratita 150 ml apa si 200 g zahar, amestecand din cand in cand. Cand siropul se leaga ( face spuma ) oprim focul si-l incorporam in albusurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va gati albusurile si le va dubla volumul. Adaugam vanilia , mai mixam 2-3 minute si lasam mixtura sa se raceasca.
Maruntim caisele deshidratate ( eu le-am tocat la robot ) si le amestecam cu frisca batuta , crantzul de alune si mixtura de albusuri.
Transferam totul in vase pe care le vom lasa la congelator cateva ore, dupa care putem servi delicioasa inghetata simpla, sau alaturi de diverse sosuri de fructe. In lipsa acestora, eu am folosit topping de ciocolata.
Multumesc pentru reteta d-lui Radu Popovici!
1
In reteta mea am redus putin cantitatea de zahar si am folosit mai multa frisca lichida .