Mi-a adus tata o galeata de corcoduse, o minunatie de fructe pline de vitamine ; m-am holbat la ele cateva minute si decizia finala a fost sa le transform intr-un delicios nectar pentru iarna.
Corcodusele le-am curatat de codite si le-am spalat sub jet de apa. Intr-o oala mare de 10 litri am pus 4 kg. de fructe si 2 kg. zahar. Daca fructele sunt foarte coapte si dulci, mai reduceti din cantitatea de zahar; ale mele au fost mai acrisoare. Am adaugat apa cat sa le acopere si sa treaca putin peste ele.
Se pun la fiert, la foc mic si se lasa pana ce corcodusele se inmoaie foarte bine. Cand sunt gata , adunam fructele cu o paleta , le punem intr-o sita mare si le frecam cu o lingura de lemn pana ce pulpa cade de pe samburi si trece prin sita. Aruncam samburii; pielite, la corcodusele galbene bine fierte, nu mi-au ramas.
Amestecam compozitia groasa cu restul de lichid ramas si turnam in sticle curate cu gura larga. Infiletam capacele bine de tot ( le schimbam pe cele care se dau peste cap). Intr-o oala inalta , cu un prosop pe fund asezam sticlele si turnam apa cat sa le acopere trei sferturi. Le punem pe foc mic la sterilizat timp de 20 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba. Dupa ce oprim focul, lasam sticlele in apa fierbinte pana ce aceasta se raceste complet apoi le scoatem si le punem in camara.
Daca au fost inchise si sterilizate bine, vor rezista fara probleme !