Pentru ca ador bucataria greceasca si am avut placerea sa invat de la o gazda minunata o reteta, am venit sa va impartasesc si voua o reteta binecunoscuta si care, mie personal, imi place tare mult. In principiu am respectat reteta doamnei Alexandrina, doar ca am folosit ingrediente diferite fata de ea....adica: am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata rosii galbene si portocalii...Sper sa va place reteta si sa o incercati, chiar daca aveti putin mai mult de lucru la ea...
In primul rand pregatim sosul: in bolul robotului de bucatarie am adaugat carnea taiata cuburi si conserva de ansoa cu tot cu ulei. Am macinat ingredientele cateva secunde pana sau mauntit. Am pus la incins intr-o tigaie mare 2-3 linguri ulei de masline. Am adaugat ceapa taiata marunt, am lasat sa se inmoaie ceapa, am taiat ardeiul capia cubulete mici si l-am adaugat peste ceapa. Am lasat 2-3 minute ingredientele sa se caleasca. Am adaugat carnea tocata si am amestecat cu o lingura de lemn in compozitie pana carnea s-a desfacut si a inceput sa se caleasca. Am lasat pe foc 10 minute. Am adaugat toate soiurile de rosii taiate cuburi, am lasat pe foc alte 5-10 minute si am amestecat din cand in cand usor in compozitie.(cu grija sa nu zdrobiti rosiile) Am adaugat la urma concentratul de rosii, amestecul de mirodenii, sare si piper dupa gust. Am lasat deoparte sosul...
Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi. Se pune intr-o tigaie/craticioara 50 ml ulei de masline, se lasa sa se incinca uleiul, se adauga cubuletele de cartofi si se prajesc la foc iute maxim 5 minute, pana sunt prajiti pe jumatate. Se pudreaza cu sare si piper.
Vinetele, se spala, nu se curata de coaja si se taie in cuburi cam de aceeasi marime cu cele de cartofi. Se pudreaza cu sare si se lasa deoparte intr-o strecuratoare 10-15 minute. Se incinge restul de ulei si se prajesc cubuletele de vinete la foc iute pana sau inmuiat putin. Daca au absorbit uleiul, nu mai adaugati altul, vanata este ca un burete...motiv pt care este indicat sa folositit o tigaie teflonata.
Pentru sosul Bechamel: se pune uleiul si untul intr-o craticioara si se lasa pana untul s-a topit. Se adauga faina, se amesteca cu un tel tip para, se lasa pe foc 1-2 minute. Se adauga treptat laptele cald si se amesteca cu telul, pana ajungem la consistenta dorita. Lasam sosul sa fiarba 5 minute in timp ce amestecam in el. La sfarsit adaugam sare si nucsoara proaspat macinata.
Pentru asamblare:se poate face musacaua intr-o singura tava sau puteti folosii vase individuale antiaderente, sau puteti monta intr-un inel rotund sau patrat...Ungeti un vas termorezistent cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului puneti cartofii prajiti, apoi jumatate din cantitatea de sos cu carne, apoi jumatate din vinetele prajite, alt strat de sos cu carne si ultimul de vinete. Am ras deasupra cascavalul, iar peste cascaval am turnat sosul Bechamel. Am dat tava la cuptorul incins la 165-170 grade pentru 40 minute. Lasati musacaua sa se racoreasca si apoi o portionati si serviti. Sa va fie de bine!!
1
ansoa este optionala, daca nu aveti sau nu va place nu puneti...dar va garantez ca nu se simte, se pune doar pentru savoare si pentru ca are gust preponderent sarat
2
serviti dupa preferinte, simpla sau cu iaurt gras grecesc
3
atat vinetele cat si cartofii se pot taia si in felii sibtiri, nu doar cubulete