Musacaua este una din mâncărurile noastre preferate, în materie de carne tocată, iar de data aceasta, având din grădina mamei câteva vinete și câțiva dovlecei, am preparat o musaca de vinete și dovlecei, tare gustoasă, pe care o recomand cu toată încrederea.
Spălăm bine vinetele și dovleceii și le tăiem în rondele de 7-8 mm grosime.
Presărăm sare peste ele și le lăsăm 5-6 minute să elimine din apă, le tamponăm cu prosoape absorbante și le frigem pe grillul încins și uns ușor cu ulei, pentru aproximativ 1 minut pe fiecare parte.
Curățăm restul legumelor, le tocăm în cuburi mici și le călim în ulei încins, într-o tigaie adâncă, stropite și cu puțină apă.
Când sunt pătrunse, adăugăm carnea tocată și amestecăm intens pentru a se pătrunde carnea uniform.
Când și carnea este preparată, adăugăm pasta de roșii și asezonăm totul, după gust, cu: sare, piper, cimbru, busuioc, boia de ardei dulce și iute, mai lăsăm ingredientele 5-6 minute pe foc, apoi le lăsăm să se răcească, într-o sită, pentru a se scurge surplusul de grăsime.
Când amestecul de ingrediente este răcit, adăugăm pătrunjel verde, tocat mărunt și asamblăm musacaua.
Ungem un vas de yena cu puțină grăsime, din cea scursă, așezăm un rând de vinete, presărăm puțină mozzarella, apoi întindem un strat din amestecul de ingrediente, un rând de dovlecei, iar mozzarella și tot așa până terminăm ingredientele.
Amestecăm cele două ouă cu un praf de sare și smântâna și turnăm amestecul deasupra ingredientelor din vas.
Dăm vasul cu musaca de vinete și dovlecei la cuptor pentru 15-20 de minute, la 180 de grade C, sau până se gratinează frumos la suprafață.
O lăsăm să se tempereze și o porționăm, servind-o cu mare poftă, alături de murături sau o salată de legume.
Eu am avut și puțin piure de cartofi rămas din ziua anterioară și l-am adăugat ca prim strat la musacaua de vinete și dovlecei.
Pot să vă spun că a fost foarte bună și foarte sățioasă, v-o recomand cu mare drag!