Pentru ca am vrut sa profit din plin de abundenta legumelor si mai ales a vinetelor, am zis sa pregatesc ceva mai altfel decat pana acum si am cautat pe net. Am gasit fel si fel de retete, am citit in mai multe locuri si am facut aceasta caponata care zice ca este o mancare traditionala in Sicilia. Am pregatit-o cu ce am avut eu la indemana si a iesit o minunatie de tocanita. Nu zic ca este reteta originala ca la mama ei acasa pentru ca nu am mancat niciodata ca sa pot face comparatie, pot insa sa va spun ca a iesit o bunatate. Si ca am preparat-o de 2 ori intr-o saptamana.
"Retete de suflet"
Pentru inceput se spala vinetele, se taie coada apoi se feliaza si se taie in cubulete mici. Se presara putina sare peste ele.
Se incinge o cratita cu 2 lg de ulei. Se rumenesc cubuletele de vinete. Daca sunt prea multe, se impart in doua si se rumenesc pe rand. Se scot pe o farfurie cu hartie pentru a inlatura excesul de ulei.
Se spala rosiile si se taie bucati. Se pun la fiert pentru a se inmuia bine, apoi se dau prin sita pentru a indeparta coaja si semintele. Se lasa deoparte.
In cratita in care s-au rumenit vinetele se pun 2 lg de ulei de masline. Ceapa se curata si se taie julienne. Se pune la calit in ulei impreuna cu tija si frunzulitele de telina taiate marunt. Se adauga apoi oregano, usturoiul feliat si ardeiul kapia taiat feliute. Se lasa sa se caleasca impreuna dupa care se toarna sucul de rosii. Se echilibreaza aciditatea cu zaharul brun apoi se adauga si maslinele. Se amesteca totul, se lasa sa dea cateva clocote si se pun cuburile de vinete. Se mai lasa cca 15 minute pe foc pentru a fierbe impreuna cu sucul de rosii. Se potriveste de sare si piper dupa gust si se adauga patrunjelul verde tocat. Se stinge focul si se pune capacul pentru 5 minute pentru a se imbina aromele.
Se serveste la temperatura camerei alaturi de paine prajita.
Pofta buna!
1
Se poate inlocui patrunjelul cu frunze proaspete de busuioc.
2
Daca este prea mult suc de rosii, se lasa sa fiarba pana scade usor.