Muraturi - in stilul meu cu tot ce-mi place mie :)
Am spalat bine legumele, am decojit morcovii si sfecla si le-am taiat in bucati mai mici sa incapa cat mai bine in borcan.
Pe fundul borcanului am pus tijele de la telina si am pastrat frunzele.
Peste telina am pus conopida, varza, morcovii si sfecla. Am incercat sa le asez cat mai bine in borcan sa nu ramana mult spatiu intre legume.
Intre fiecare strat de legume am pus frunze de telina. La fel si deasupra am pus cateva frunze de telina.
Pentru ca legumele sa nu se ridice deasupra nivelului apei, am pus deasupra si cateva bete pentru frigarui.
Eu am folosit 3 l de apa, in care am pus 4 linguri si jumatate de sare grunjoasa. Am dizolvat sarea in apa (apa rece nu calda) si apoi am turnat amestecul peste muraturi pana aproape de capac.
Peste 2-3 zile apa incepe sa scada. Daca scade mai mult, astfel incat sa ramana legumele fara lichid deasupra, mai facem putin amestec de apa si sare, apoi il punem in borcan si completam.
In functie de locul de depozitare (mai cald, mai rece) legumele se mureaza mai repede sau mai lent. Daca va e pofta mare le grabiti putin in primele zile si le tineti in bucatarie.
Sunt delicioase, cu o culoare usor rozalie de la sfecla ... nu se inmoaie si se pot depozita la loc racoros mult timp.
Se pot pune tot felul de legume si fructe, in functie de preferinte: gogonele, ardei, castraveti, gutui, mere, struguri, pepenasi, catei de usturoi. Alegerea va apartine, iar modul de murare este la fel :)
Pofta buna si spor!