Iată o rețetă simplă de ardei umpluți cu varză, în saramură, delicioși în zilele geroase de iarnă.
Ingredientele de mai jos sunt pentru un borcan de 4 l. (1 porție = 1 borcan de 4l)
După ce se spală, varza se dă prin răzătoare sau se toacă mărunt. Se curăță morcovul, se spală și se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă morcovul cu varza și se presară o lingură cu vârf de sare mare neiodată. Se freacă bine și se lasă să stea 30 minute.
Între timp, spălați ardeii și scoateți semințele, curățați interiorul de vene, spălați și lăsați-i la scurs cu gura în jos.
După 30 minute, umpleți fiecare ardei cu varză, îi așezați cu gura în sus în borcanul bine spălat. Printre ardeii umpluți cu varză adăugați bucăți de hrean tăiat fâșii, morcov tăiat rondele, țelină tăiată fâșii și ardeiul iute tăiat în două, pe lungime. Deasupra puneți frunze de țelină, cimbru și mărar uscat.
Pentru saramură, puneți într-o oală, 2 l apă (cam 1/2 din capacitatea borcanului folosit), adăugați 1 lingură de sare pentru fiecare litru de apă și fierbeți saramura. Lăsați-o să se răcească, după care o turnați peste ardei. Ziua următoare se închide ermetic borcanul și se depozitează în cămară.
1
Alegeți ardei de mărime potrivită, pentru ca să-i puteți așeza mai ușor în borcan
2
Folosiți doar sare neiodată
3
Puneți saramura călduță peste ardeii umpluți cu varză, așezați deja în borcan