Portionata asa mini mi-a placut foarte mult, e de ajuns cat sa iti potolesti pofta de ceva dulce si dupa 10 min sa nu te poti abtine si sa mai iei una, ca tare buna e :)))
Nu sunt un fan foarte mare al ciocolatei, ma tenteaza sa fac mai mult retete cu frisca, vanilie...dar blatul si crema in combinatie cu siropul de cappucino a amandinei ma convins ca e o prajitura foarte buna, pe care o voi repeta, cat mai curand posibil. :D
Blat: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare, spuma tare. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, se dauga pe rand si se omogenizeaza dupa fiecare: uleiul, apa. Faina se amesteca cu cacao si praful de copt, dupa care se pune in galbenusuri cu lingura. Amestecam 1/2 din albusuri cu galbenusurile, omogenizam incet cu o spatula, sau o lingura de lemn cu miscari usoare. Punem si cealalta parte de albus si omogenizam.
Aprindem cuptorul la 180ºC. Tapetam o tava cu hartie de copt si punem aluatul. Dam la cuptor 180ºC-20-25min. Il testam cu o scobitoare si cand iese curata il scoatem.
Sirop: Se pun toate ingredientele la foc. Din momentul cand incepe sa fiarba se mai lasa 3min. Se adauga esenta si se lasa sa se raceasca.
Crema: Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul pudra pana se dizolva bine. Dupa se adauga galbenusurile pe rand. La sfarsit se pune cacao. Mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Asamblare: Se taie blatul racit in 2. Primul se pune pe farfurie si se insiropeaza bine. Pastram 1/3 din crema, cealata o punem pe primul blat. Se aseaza si celalalt blat, se insiropeaza si se pune crema pastrata si se niveleaza.
Ornat: Topim ciocolata alba la bain-marie cu 5 g unt, o punem intr-o punga, facem o gaurica mica si o distribuim peste prajitura. O portionam.
Batem frisca cu zaharul vanilat si facem cate un mot pe fiecare patratica de prajitura, dupa care taiem ciresele in functie de nr portiilor si ornam peste frisca. Se da la rece cateva ore sa se imbine mai bine gusturile.
Cine vrea poate pastra 4-5 linguri de crema de la prajitura si sa orneze cu aceasta, in loc de frisca si cirese.
Pentru cine foloseste frisca pt crema:
Punem 200 ml frisca si 125-150 g ciocolata la bain-marie sa se topeasca, amestecand continuu. Cand s-a topit toata ciocolata, lasam sa se raceasca si dupa care o punem la frigider pentru minim 2-3 ore, cel mai bine, pana a doua zi.
Scoatem de la frigider si batem ca pe frisca pana se intareste.
1
Cui nu-i place crema din unt o poate inlocui cu 200 g frisca lichida si 150 g ciocolata cu lapte. Voi prezenta mai jos cum se procedeaza
2
De asemenea, puteti orna doar cu ciocolata si cate un mot din crema de ciocolata