Intr-o tigaie sau tava foarte mare se incalzeste putin ulei de masline si se adauga usturoiul si harissa.
Cu ajutorul unui blender se amesteca rosiile cu patrunjelul, lamaile si sofranul, sare si piper si se toarna in tava, tigaie. Se da focul la mare si se aduce sosul la punctul de fierbere. Se adauga midiile si se acopera tigaia cu strat dublu de folie de aluminiu.
Se taie bagheta longitudinal si se prajeste pe un garatar fierbinte.
Se taie salata in 4.
Se da castravetele pe razatoarea mare, se adauga sare si, cu mainile curate, se stoarce de excesul de apa si se aseaza intr-un bol, impreuna cu menta, sucul de lamaie,sare si iaurtul. Se amesteca pentru omogenizare. Se toarna peste salata.
Se ung bucatile de bagheta cu usturoiul, apoi cu tapenade.
Se verfica midiile, daca s-au deschis. Cele care nu se deschid, se arunca. Se adauga sare in sos daca este nevoie si se presara patrunjel.
Se servesc imediat cu salata si bagheta.