Anul acesta merele noastre de la tara se pare ca nu rezista pana cand ar trebui sa fie perioada coacerii lor.
Au inceput sa cada si sunt patrunse pe alocuri de stricaciuni.
Asa ca am inceput sa le prepar pentru iarna.
De obicei mai pun si in pungi, la congelator, dar rezista la fel de bine si in borcane.
Spalam merele si le indepartam stricaciunile, cotoarele si coaja.
Se poate lasa si coaja, dar trebuiesc preparate mai mult timp.
Dam merele pe razatoarea mare sau le trecem prin robot si le punem in vasul in care le vom prepara.
Presaram zahar peste ele.
Punem zahar dupa gust si nu tot odata, pentru ca in timpul tratamentului termic, dulceata lor se va desavarsi si vom mai adauga pe parcurs daca va mai fi cazul.
Punem vasul pe foc moale si mestecam in el din cand in cand.
Lasam merele pe foc pana cand isi schimba culoarea si se formeaza sirop.
Trebuie sa fiarba 5-10 minute, in functie de tipul merelor, de cat de tari sunt, sau cat de coapte.
Intre timp sterilizam si borcanele pentru 5 minute la cuptor, apoi le vom umple cu merele preparate si le vom capsa imediat.
Le mai dam la cuptor pentru 5 minute, la foc mediu si le lasam in cuptor pana se vor raci definitiv, dupa care le vom trece in camara.
Se pastreaza foarte bine si se folosesc la placinte sau alte prajituri.
Scortisoara se va adauga in timpul prepararii placintei, respectiv prajiturii.