Pentru ca merii din livada noastra de la tara au fost incarcati cu mere, anul acesta si pentru ca merele nu au rezistat pana la final din cauza secetei, nu le-am lasat sa se iroseasca ci le-am pregatit la borcane, pentru a ne fi utile la placintele si prajiturile de mai tarziu. Toata familia a muncit la a pregati merele la borcan, intrucat au fost cam multe.
Insa le-am pregatit pe rand, pentru ca asa le-am si adunat.
Merele se spala bine si se scurg.
Se sterg cu prosoape de hartie, absorbante, se curata de coaja si cotoare, apoi se dau prin robotul cu razatoare.
Borcanele se spala bine, se scurg si se sterilizeaza in cuptor pentru 8-10 minute, la temperatura medie.
Se pune razatura de mere in borcanele sterilizate si se infileteaza capacele.
Borcanele se asaza in vase incapatoare, la baza carora se pune cate un stergar de bucatarie. Se unplu vasele cu apa, pana la filetul borcanelor.
Se fierb borcanele cu mere rase, la foc mic spre mediu, pentru 30 de minute, din moment ce apa a inceput sa fiarba.
Dupa stingerea focului, borcanele cu mere se lasa in apa fierbinte pana se racesc definitiv, apoi se scot, se sterg, se eticheteaza frumos si se trec in camara.
Vor fi foarte utile la placinte, adaugand scortisoara si zahar, dupa gust.