Nautul se pune la fiert cu un praf de bicarbonat. Prima apa se arunca. Dupa ce da in clocot ,se pune la fiert nautul in alta apa. Se adauga sare la fiert. Se fierbe cca 40 de minute ( sau mai mult, in functie de naut). Dupa ce nautul a fiert, se scurge de apa, si se pune in blender. Pe foc de pune putin ulei la incins, se adauga ceapa, morcovul, telina, sare, piper. Toate acestea se tin pe foc pana se inmoaie putin. Peste acestea se adauga nautul fiert si blenduit. Se amesteca, se omogenizeaza si se lasa impreuna pe foc. La final se potriveste de sare si se pune cimbrul. De asemenea, se pune la final cativa catei de usturoi zdrobiti.
Intr-o alta tigaie se pune la calit putin ulei. Cand incepe sa se incinga, se adauga baconul. se lasa la rumenit. la final se pune pasta de rosii si se pica putina apa.Se potriveste de sare, piper, cimb