Săptămâna trecută, soțul mi-a adus de la market o conopidă foarte frumoasă, știind cât de mult îmi place această legumă interesantă, numai că era mult mai mare decât obișnuiesc eu să cumpăr, așa că până la urmă am făcut din ea trei feluri de mâncare. Nici nu mai știam ce să prepar, când mi-am amintit că am văzut această rețetă rapidă și gustoasă pe net. Așa că n-am stat prea mult pe gânduri și am trecut ”la butoane” cum spune Cristina, simpatica noastră colegă.
Conopida se spală bine sub jet de apă, se scurge și apoi se taie în patru bucăți.
Se dau pe răzătoarea mică bucățile de conopidă (doar inflorescențele) după care se adaugă: 2 ouă, frunzele de pătrunjel spălate și tocate, sarea, piperul și făina. Se amestecă aceste ingrediente foarte bine, ca să se omogenizeze compoziția.
Se toarnă uleiul în tigaie și când s-a încălzit, se pune compoziția, în strat uniform.
Se acoperă tigaia cu un capac și se dă la foc mic, până ce preparatul se rumenește la bază. Atunci se întoarce și pe partea cealaltă, ca să se rumenească la fel, iar când este gata, se răstoarnă pe un platou și se servește cald, eventual cu o salată, sau cu 1-2 linguri de smântână (iaurt).
Se poate adăuga cașcaval răzuit, imediat ce s-a scos preparatul din cuptor.
1
Scurgeți conopida bine de apă, înainte de a o răzui.
2
Răzuiți doar inflorescențele.
3
Omogenizați bine compoziția și întindeți-o în tigaie, în strat uniform, când uleiul s-a încălzit.
4
Preparați mâncarea la foc mic, acoperit, ca să nu se ardă, ci să se pătrundă bine, pe ambele fețe.
5
Serviți mâncarea caldă cu: cașcaval (sau o brânză sărată) smântână (sau iaurt), salată de sezon.