Reteta este pt o tava de cuptor mare, insa eu obisnuiesc sa fac 2 mai mici din care una o sigilez in folie de plastic si o congelez, iar cand vreau sa o servesc la cina ,o scot din congelator la pranz si o las la dezghetat la temperatura camerei.Cand e dezghetata o dau la cuptor la 200 grade pt cca 30-40 minute. Sa incepem !
Prepararea foilor:
Se pune faina intr-un castron sau pe planul de lucru,si se formeaza o gropita in mijoc in care spargem ouale si adaugam spanacul.Cu ajutorul unei furculite amestecam,aducand faina de pe margini,dupa care incepem sa il framantam cu mainile,pe planul de lucru.Biluta rezultata o acoperim cu un castronel cam de aceeasi marime si o lasam sa se odihneasca macar 30 minute(nu este insa obligatoriu pentru cine le face la masina de paste,insa e recomandabil pentru cine le va intinde cu sucitorul ).
Impartim aluatul in 3 bile,pe care le aplatizam cu palmele,si le trecem prin masina de paste de la mic la mare,incepand cu 2 si terminand cu 9.Aceste fasii lungute se taie in dreptunghiuri de cca 8x12 cm.O data facute,le intindem pe planul de lucru/masa infainata.
E preferabil sa se faca ragù-ul inainte,insa depinde de timpul de care dispune fiecare.
Prepararea sosului bechamel :
Topim untul, dupa care , luand cratita de pe foc adaugam toata faina si amestecam rapid.
Readucem cratita pe foc,si adaugam treptat laptele,amestecand incontinuu pana rezulta un sos destul de dens.Il condimentam cu sare,piper si pt cine doreste un praf de nucsoara.
Mod de preparare sos ragù:
Se caleste ceapa tocata fin in ulei apoi se adauga telina si baconul macinat sau taiat cubulete mici.Taiem marunt 2-3 catei de usturoi si ii adaugam. Cand bacon-ul a capatat o culoare aurie se incorporeaza carnea tocata si se lasa putin la prajit ( daca vreti sa stingeti cu vin,faceti-o acum ,si lasati pana se evapora ) apoi morcovul ras sau taiat cubulete si el. Se adauga sucul de rosii, apoi apa si sarea si se fierbe la foc mic cca 3 ore.Eu nu tai frunzele de telina ,ci le pun intregi,iar la urma le scot. Cu cat fierbe mai mult cu atat va fi mai bun,contrar parerilor cum ca ar fi la fel si fiert putin.Oricum,va veti adapta dupa timpul pe care il aveti.Nu e mult de munca,dupa adaugarea sucului de rosii trebuie doar sa il lasam la foc mic si sa amestecam din cand in cand.Cand se raceste il pun in recipiente de cca 300 g (necesarul pt a asezona 3 portii de pasta ) si il dau la congelator,unde se poate pastra pana la 3 luni,insa nu va dura atat,fiindca are un gust exceptional. Este foarte important sa folosim carne proaspata si de calitate.Recomand folosirea bacon-ului,fiindca schimba mult savoarea sosului.
Intr-o cratita larga punem la fiert apa cu sare si putin ulei,iar cand a fiert punem cate 2-3 foi de lasagna (nu mai multe) ,si le lasam cca 3 minute,dupa care le scoatem si le lasam la scurs.
Ungem o tava de cuptor mare cu unt,si punem primul rand de foi, deasupra un strat de ragù apoi sos bechamel , iar peste acesta parmezan ras din abundenta.
Continuam asa pana terminam foile,iar ultimul strat va fi de ragù,bechamel si parmezan.
Dam tava la cuptorul preincalzit, la 200 grade pt cca 30-40 min.Va veti da seama cand e gata dupa aspectul aramiu pe care il va avea la crusta.