Chiar dacă din punct de vedere calendaristic în România e iarnă, temperaturile spun cu totul altceva. Anul 2014 se pare că ne întâmpină cu multă căldură, așa că m-am gândit să vă aduc o rețetă dulce-acrișoară și răcoritoare. :)
Din câte am aflat până acum, prăjitura cu lămâie e specifică Regatului Unit. Așa o fi, însă în timp a devenit una dintre cele mai populare prăjituri din Europa. Ca și toate celelalte care conțin fructe. :)
Mixați ouăle împreună cu zahărul. Adăugați uleiul și laptele călduț, apoi cu mâna, frământați adăugând făina și ingredientele pentru crescut. Întindeți foile pe dosul tăvii ( eu le întind direct pe hârtie de copt ). Le coaceți cam 8 minute la 180 de grade.
Laptele se fierbe împreună cu amidonul și zahărul. Se amestecă continuu cu telul până ce se îngroașă. Se lasă să se răcească complet. Untul se mixează separat. Treptat se adaugă câte o lingură din pasta de amidon răcită, esența și zeama de lămâie. Cu o pensulă de patiserie ungem cu puțin lapte prima foaie. Întindem primul strat de cremă, apoi repetăm pentru fiecare dintre foile rămase.
Albușurile le bateți spumă ca și pentru bezele. Adăugați zahărul, apoi esența de lămâie. Puneți spuma pe bain marie și continuați să amestecați cu o spatulă până veți observa o consistență lipicioasă. Întindeți-o cât încă este caldă. În contact cu aerul, la suprafață se va usca. Opțional puteți presăra coajă rasă de citrice.