Prăjitura se numește Lămâița, pentru că este cu cremă de lămâie și este foarte pufoasă, aromată și dulce.
Pentru blat, se mixează bine albușurile cu zahărul adăugat puțin câte puțin. Când s-a pus tot zahărul, se adaugă vanilia și gălbenușurile și se mixează întruna. După ce zahărul s-a topit, se adaugă și făina albă, având grijă să nu se formeze cocoloașe, iar la urmă, lingura de ulei.
Se toarnă compoziția pentru blat într-o tavă dreptunghiulară, prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc potrivit.
Între timp se face crema. Ouăle se mixează bine cu vanilia și cu zahărul și apoi se pun la bain-marie. Se continuă mixarea până ce compoziția se îngroașă. Atunci se ia vasul cu această compoziție și se lasă la răcit.
Când compoziția s-a răcit, se adaugă zeama de la două lămâi și apoi se încorporează untul.
După ce s-a uniformizat această compoziție, se dă la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, ca să se întărească.
Între timp, se scoate blatul din cuptor și se lasă la răcit.
Când s-a răcit blatul, se scoate crema întărită din frigider și se întinde pe el, uniform. Se taie capetele prăjiturii de jur împrejur, se decorează prăjitura cu nucă de cocos și se porționează, după care se pune într-un vas închis ermetic, în frigider.
1
Aveți grijă la încorporarea făinii în compoziția pentru blat, ca să nu se formeze cocoloașe.
2
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie ușor de încorporat.
3
Nu încorporați untul înainte ca gălbenușurile să fie răcite.
4
Nu întindeți crema pe blat decât după ce s-a răcit/întărit în frigider.
5
Blatul trebuie să fie rece când întindeți crema pe el.