Astazi 1 Septembrie este Ziua Națională a Slovaciei.
Pentru a celebra locuitorii acestei tari din Europa Centrala va propun o reteta traditionala slovaca -Kapustnica .
Este o reteta de supa cu varza murata, carnati afumati si prune uscate servita de obicei la masa de Craciun.
Slovacia, oficial Republica Slovacă (slovacă: Slovensko, oficial Slovenská republika) este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km². Se învecinează cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria la sud.
Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava, localizat în sud-vestul țării. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC și a altor organizații internaționale.
În antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice și germanice, iar peste câteva secole, teritoriul fusese încorporat în Imperiul Roman.
Puneti ciolanul afumat la fiert in apa pentru 20 de minute.
Desarati varza, tocati-o fasii fine.
Tocati marunt ceapa si usturoiul.
Intr-o oala adanca prajiti carnatii si ciolanul (taiate in 3) intr-o lingura de ulei.
Adaugati ceapa si usturoiul si reveniti.
Puneti varza murata, 1,5 l de apa, cimbrul si dafinul.
Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora.
Scoateti carnea si taiati-o cubulete iar carnatul taiati-l rondele.
Adaugati-le din nou la varza cu prunele uscate, paprika si bulionul de rosii.
Lasati sa fiarba inca o jumatate de ora.
Verificati daca mai trebuie sare si piper.
Serviti supa fierbinte cu o lingura de smantana.
O puteti acompania cu mamaliguta sau cu o paine de calitate.
O "nebunie" de supa aromata si parfumata. Aciditatea verzii murate este atenuata de dulceata prunelor....
Pofta Buna!!!!
1
se poate face si cu peste afumat