Cel mai bun, cremos si sanatos iaurt mancat vreodata e iaurtul pe care il preparam in casa, ca pe vremea bunicilor. Ce e drept, vremurile s-au schimbat, nici vacuta nu avem, dar cautam sa luam lapte de la producatori mici pentru iaurtul nostru.
Si asa entuziasmati suntem de gustul lui autentic incat ne-am facut un obicei din a face iaurt la cateva zile. Cum se face, va povestesc mai jos.
Pune 2 linguri de iaurt intr-un vas de lut, adauga 1 litru de lapte nefiert si amesteca.
Acopera gura vasului cu un prosop curat sau cu tifon si lasa-l peste noapte in bucatarie, la cald. Dimineata deja e inchegat. Pune iaurtul in frigider sa stea la rece.
Il poti manca natur sau cu fructe, nuci sau alte seminte si miere de albine, ca mic dejun sau ca pe o gustare sanatoasa, peste zi.
Mie imi place sa-l mai las o zi in frigider inainte de a manca din el, sa se lege mai bine.
Ce am mai observat eu: daca amestec iaurtul deja inchegat, iaurtul ce ramane in vasul de lut pe masura ce consumam din el face niste bulgarasi ca de branza, seamana cu laptele batut din borcanul cu care venea bunicul la oras.
O alta sugestie am primit de la mama: sa folosesc smantana in loc de iaurt si iaurtul iese mult mai cremos.
Va poftesc sa indrazniti si voi sa faceti iaurt in casa, e mult mai sanatos decat ce cumparam din comert. Garantat :)