Pui laptele la fiert. În momentul în care începe să fiarbă dai focul la mic. Pui in cratiţă un polonic - asta opreşte laptele să dea în foc. Laşi să fiarbă pănă cand laptele prinde o crustă (spumă) gălbuie la suprafaţă .(30-40 minute la foc mic, mic)
Se răceşte doar atât cât, atunci când introduci degetul în lapte să reziste căldurii. Deci, simplu, bagi degeţelul. Daca zici AU!, îl mai laşi să se răcească, dacă degetul rezistă (fără însă ca laptele să fie doar călduţ sau rece...undeva la 40 de grade) e bun de pus la prins.
În vasul în care îl vei pune amesteci cuibul de iaurt , smântâna si brânza de vaci. Omogenizezi şi prin înclinarea vasului tapetezi puţin şi pereţii (cam o palma din înălţimea lui).
Torni laptele, acoperi vasul, înveleşti cu un prosop gros şi îl laşi la loc cald 5-6 ore (pe timp de vara dar iarna il las mai mult , 8-9 ore). Înclini uşor să vezi dacă s-a prins şi se dezlipeşte cu uşurintă de pereţii vasului şi îl pui la rece pentru alte 2-3 ore.
Pastrezi din el pentru urmatoarea porţie de iaurt.