Iahnie de fasole, de post

de Merisor in Mancaruri de post, 23 Mar 2018 | 9479 vizualizari

 

Bună rău iahnia de fasole, chiar și de post, mai ales servită cu murături!

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole albă
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 200 g pastă de roșii sau bulion
  • 50-75 ml ulei
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2 crenguțe de cimbru uscat
  • 3 foi de dafin
  • puțin busuioc uscat
  • sare
  • piper
  • apă
  • 1 legătură pătrunjel verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie de fasole, de post:

Fasolea se spală bine și se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, la frigider.

Dimineața, se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.

Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, pentru a scurta timpul de fierbere.

Bicarbonatul ajută fasolea să se pătrundă mai repede în timpul fierberii, dar nu trebuie adăugat decât un vârf de cuțit, pentru a nu influiența gustul fasolei.

Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, repetând procedeul, dar fără a mai adăuga bicarbonat.

Se fierbe fasolea în două, trei ape, pentru câte două, trei clocote, abia apoi se lasă să fiarbă definitiv, adăugând în ultima apă, atunci când boabele de fasole încep să se pătrundă, o ceapă și mai târziu un morcov, tocate în cuburi.

Cea de-a doua ceapă și cel de-al doilea morcov, se toacă în cuburi și se călesc în ulei, iar când sunt bine pătrunse, se adaugă pasta de roșii sau bulionul.

Se lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până scade consistent, apoi se adaugă usturoiul curățat și răzuit, o foaie de dafin, o crenguță de cimbru și puțin busuioc și se amestecă bine totul.

Se gustă sosul și se asezonează cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.

În vasul cu fasole, spre final de fierbere, se adaugă o crenguță de cimbru și două foi de dafin, care se vor înlătura după 10 maxim 15 minute de preparare.

Foile de dafin au tendința de a schimba gustul preparatului, în amărui, dacă sunt fierte prea mult.

Când fasolea este bine fiartă și bine scăzută, se adaugă peste sosul de roșii.

Se mai fierb împreună maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare, eventual piper, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.

Se servește iahnia de fasole, caldă, alături de murăturile preferate.

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

mirela0911 1

26.03.2018, 12:35

Aoleu, imi ploua in gura!

mihaelar63 1

26.03.2018, 17:04

Colorata este gata In alta ordine de idei busuiocul face diferenta . Am sa incerc si eu

oanapl 1

26.03.2018, 23:07

Ce bine arata!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole boabe