Imi era dor de niste fasole uscata si cum nu mai mancasem de ceva vreme o mancare scursa m-am gandit sa fac, mai ales ca aveam o fasole cu bob mai mare care astepta de ceva vreme
Alegem fasolea, o spalam bine si o punem la fiert in apa cat sa o acopere. Dupa ce da cateva clocote oprim forcul si scurgem apa. Punem din nou apa cat sa o acopere si sa o depaseasca cu 2-3 degete si o clocotim. Oprim focul,acoperim oala si o lasam peste noapte sau pentru cateva ore. Scurgem apa, apoi acoperim cu alta apa, adaugam ceapa curatata intreaga si morcovii. Fierbem pana fasolea este moale. Scurgem zeama, pe care o pastram, aruncam ceapa, iar morcovii ii taienm rondele. In uleiul incins punem ceapa rosie cu un praf de sare si o lasam sa se inmoaie. Adaugam telina Apio taiata marunt, apoi baconul taiat felii. Stingem cu conserva de rosii mixata, adaugam pasta de ardei, apoi fasolea scursa si morcovii taiati rondele. Adaugam foile de dafin, sare si piper dupa gust si completam cu zeama de la fasole. Fierbem pana sosul se leaga bine. Presaram patrunjel verde tocat fin deasupra inainte de a opri focul. Servim iahnia cu muraturi sau cu ceapa rosie.
1
puteti grabi fierberea folosind un vas sub presiune sau puteti folosi fasole din conserva