Iahnie cu ciolan și cârnați de casă

de Rita Ilies in Mancaruri cu carne, 18 Dec 2013 | 3542 vizualizari

 

Da... cam asta-i place românului. Mai ales iarna. :) Eu am preparat-o de dor, pentru că n-am mâncat așa ceva de mai bine de doi ani.
Nu știu de unde provine cu adevărat această rețetă și de ce este numită, mai nou, mâncare națională, însă știu că primii care au început să prepare fasolea au fost americanii, mai exact indigenii.

 

INGREDIENTE

  • Și-avem nevoie de:
  • 1 kg fasole ( bob mare )
  • 500 g ciolan afumat
  • 300 g cârnați de casă afumați
  • o lingură untură
  • o lingură cu miere
  • o ceapă sănătoasă
  • două foi de dafin ( nu mai mult, pentru că amărăște )
  • 2 morcovi potriviți
  • 1,5 l bulion făcut acasă
  • o lingură cu vegeta
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel verde tocat
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie cu ciolan și cârnați de casă:

Înainte de toate, fasolea se lasă în apă rece peste noapte.
   Eu am o cratiță din fontă pe care îmi place s-o folosesc când nu-i vreme de ceaun; înafară de asta, modul de preparare este foarte simplu.
   Nu prăjesc nimic. Pun ciolanul și cârnații la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, împreună cu mierea, untura, o foaie de dafin și puțină apă. Adaug fasolea aleasă ( dacă este cazul ) și spălată bine, apoi ceapa și morcovii tăiate julién, cealaltă foaie de dafin și bulionul cât să le acopere. Bulionul va scădea, deci, restul îl voi adăuga treptat. Durează câteva ore bune până e gata. :)
   Condimentele le adaug cu 10 minute înainte de-a scoate preparatul din cuptor iar verdeața tocată, la servire. Am pus alături și câțiva castraveți murați și pâine de casă.

    Poftă s-aveți! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie cu ciolan și cârnați de casă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole alba cu afumatura