Mod de preparare Hribi cu smantana
Pentru inceput pui la foc mic ulei (3 linguri) + 50-80 g unt. Untul da gust grozav mancarii dar nu merge pus fara ulei, ca se arde.
Pune ceapa tocata (eu pun 2, ajuta la ingrosarea sosului) si caleste pana se inmoaie. Adauga hribii (ii tai cum iti place, cuburi, fasii, nu conteaza asa mult asta), foaia de dafin si caleste inca 4-5 minute amestecand.
Din acest moment incepi sa adaugi apa, dar nu multa, ca nu faci ciorba. Nu-i rau sa pui supa de pui daca ai…
Pui o cescuta (100-150 ml), lasi la fic mic, amesteci usor cand si cand, pui capac pe cratita dar nu acoperi complet.
Cand a scazut pui iar si tot asa, cat sa fie cuprins amestecul dar sa nu depaseasca, sa fie mereu sub nivelul mancarii.
Ideea e ca in final sa fie ceapa bine inmuiata si sa gusti si din ciuperci sa vezi daca-s bine facute, iar sos sa ai in vas cam de un deget.
Nu pleci de langa vas ca oricum nu dureaza mai mult de 25-30 minute totul si oricum nu te grabesti nicaieri,nu? :)) Potrivesti gustul de sare si pui smantana (3-4 linguri smantana buna, cu 30% grasime) – nu pune smantana slaba ca strici treaba si-i pacat de hribi..
Acum vei vedea daca e cazul sau nu sa diluezi putin amidon in apa sa adaugi peste, sa se ingroase usor. Eu uneori nu pun ca-i suficient de gros de la ceapa fiarta, dar depinde si de smantana.
Oricum NU PUNE faina, ca strici toata treaba; ia-ti in casa o punga mare de amidon alimentar (e 4-5 lei)
Sa nu mai aud ca se confunda amidonul cu praf de copt sau amoniac, ca mi se ridica paru-n varful capului!
Aia-s agenti de crestere cu gust pregnant destul de rau dar nu se simte daca-l adaugi in mancaruri pentru crescut, asta-i agent de ingrosare, finut, fara gust.
Daca-ti place, tot acum pui si putin usturoi pisat si amesteci usor.
Servesti NEAPARAT reteta de hribi cu smantana , cu mamaliga.
Exact aceeasi reteta o adaptez si cu piept de pui. Cand adaug hribii pun si un piept de pui taiat cubulete mici, si ala se face repede si mancarea capata gust…tot de ala de incuiat usa :)))