Poate mi se trage de la nou aparuta serie a minunatelor bucate romanesti culese de R.A.R. Sau de la faptul ca de 3 saptamani stau la tara. Nu stiu. Dar pentru sambata trecuta n-am vrut nici ceva Italian, nici Chinezesc, nici Indian. Am vrut sa am o masa asemanatoare cu cea a strabunicilor mei din ramura Dunareana a arborelui genealogic. Bine, ei ar fi stat la o masa scunda de lemn, pe scaunele de lemn cu trei picioare. Si ar fi luat din strachini cu linguri de lemn. Noi am avut tacamuri si farfurii si scaune (de plastic ca nu mai e nimeni in stare sa faca un scaun de lemn trainic si comod!) cu 4 picioare si o masa inalta. Mancarea, insa, nu ar fi pus in incurcatura pe nici un strabun. Ce am avut:
Poate Rasolul de Stiuca cu Cartofi, Morcovi si Maioneza sa fie putin frantuzit, dar mie asa imi place sa mananc stiuca :D
Am sa scriu aici reteta de la SCOVERGI, asa cum se fac ele in Lunca Dunarii
Coca se face ca la paine. Dizolva drojdia si zaharul in 100 ml apa.
Amesteca faina, apa, drojdia si sarea. Framanta pana ce coca nu se mai lipeste de maini si devine matasoasa.
Pune intr-un castron mare, Acopera cu un prosop si lasa la crescut 1 ora sau pana ce isi dubleaza volumul.
Scoate coca din castron pe o suprafata presarata usor cu faina si framanta sa scoti tot aerul din coca.
Imparte coca in 10 mingiute de marimi egale. Intinde fiecare mingiuta sub forma circulara nu foarte subtire.
Ia o scovarga si pune 1/5 din compozitie aproape de centru. Indoai-o pe mijloc si cu degetele lipeste cele doua margini. Repeta cu inca 4 scovergi.
Celor care au ramas fa-le o mica taietura in centru.
Incalzeste bine uleiul. Prajeste fiecare scovarga pe ambele parti, pana ce devine aurie.
Scovergile pot fi mancate calde, sau reci. A doua zi, insa, se intaresc si nu mai sunt la fel de bune ca atunci cand sunt proaspete.
1
Am pus si niste poze cu flori din gradina maea, ca sa va mai insenineze ziua asta de luni.