Gougeres sunt o specialitate franceza din regiunea Burgundia. Acestea sunt mici bile pufoase, aerate, pregatite din aluat oparit, la care se adauga branza si diverse condimente. Gougères sunt foarte usor de preparat si sunt delicioase
servite calde sau reci ca si aperitive. Tot invarteam de colo-colo prin frigider niste branza care era prea sarata, asa ca am puces la confectionat. Reteta am vazut-o pe blogul lui Pica Flori, dar am si cautat pe google si am tradus o reteta.
.Am ales, ca si Flori sa le incerc in varianta cu piper si cimbru.
Intr-un vas, se amesteca laptele cu untul, apoi se pun pe foc. Cand incep sa fiarba, se adauga sarea si faina, toata odata. Se amesteca energic cu o lingura din lemn, pana cand se obtine un aluat neted si care se desprinde de peretii vasului. Se opreste focul se lasa aluatul sa se raceasca . Cand s-a racit suficient se pun ouale unul cate unul si amestecand bine dupa fiecare cu mixerul (sau in continuare cu lingura din lemn). Cand aluatul devine neted, se adauga branza rasa fin, cimbrul tocat marunt si un praf de piper (sau mai mult, daca le vreti mai picante).
Aluatul se aseaza in mici gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele. Pentru a le da forma se poate folosi un pos sau o punga taiata la un colt. „Motul” gramajoarelor se niveleaza cu o lingura trecuta prin apa. (eu l-am netezit cu pensula cu care am uns gramajoarele cu ou). Se ung apoi, deasupra cu ou batut si se presara cu branza.
Tava cu frumuselele gougères se introduce in cuptorul incins la 200 de grade si se lasa timp de 20-25 minute, pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin aurii
Pofta buna!
1
Aluatul se poate pune in tava cu un pos, cu o punga de congelator taiata la un colt sau cu doua lingurite.
2
Gramajoara de aluat trebuie sa fie de marimea unei cirese mari.