V-am mai prezentat si altadata retete de gnocchi homemade. Va readuc aminte ca sunt niste galuste din cartofi si provin din bucataraia italiana. La fel ca multe feluri de mancare, exista multe feluri de retete. Ce trebuie sa tineti cont: aceste galuste sunt moi si pufoase, de preferat sa le faceti in casa, iar daca totusi le cumparati din magazin, incercati sa le cumparati in stare proaspata.
In reteta de azi am folosit praz pentru ca este mai dulce ca si ceapa, iar ciupercile brune sunt mai parfumate ca si cele champinion albe. Desigur, reteta poate fi adaptata la ingredientele de care dispuneti si la gusturile voastre…
Sos:
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie mare sau una tip wok. Se adauga baconul taiat fasii si se prajeste 2-3 minute. De la praz, se foloseste partea alba si foarte putin din partea verde. Se spala bine prazul, se taie in rondele subtiri, se adauga in tigaie peste bacon si se prajeste pana incepe sa se inmoaie. Ciupercile se spala, se curata cu o ora inainte si se lasa la scurs pe un prosop curat de bucatarie. Se taie in jumatati daca sunt maricele, apoi in felii foarte subtiri. Ciupercile taiate se pun in tigaie peste prajeala de praz si bacon, se prajesc la foc iute pana s-au inmuiat, iar zeama lasata a scazut considerabil. Se adauga sare si piper proaspat rasnit, smantana pentru gatit si parmezanul ras fin. Se amesteca, se lasa sa fiarba 3-4 minute pana sosul capata consistenta cremoasa. Gustati si asezonati daca mai este necesar…
Gnocchi:
Se spala cartofii cu tot cu coaja sub jet de apa, cu un burete abraziv. Se pun la fiert in apa cu sare. Se curata cartofii de coaja, se zdrobesc ca pentru piure. Se adauga galbenusul de ou, sare si faina. Se framanta cat sa se amestece ingredientele si sa rezulte un aluat lipicios. Cu mainile infainate, se fac suluri din aluat, se pun pe un tocator si se taie bucatele (vezi foto). Se pudreaza galustele cu faina (aluatul fiind lipicios au tendinta sa se lipeasca). Se pune o oala cu apa la fiert. Cand apa clocoteste, se pun gnocchi la fiert pentru 2-3 minute, pana cand se ridica la suprafata. Se iau cu o spumiera si se pun in sosul fierbinte. Se amesteca usor, se lasa sa dea in clocot si se servesc imediat, eventual cu putin parmezan ras deasupra. Sa va fie de folos!!