Este un preparat care noua ne place mult...ii musai sa avem in camara pentru iarna cateva borcane. Anul acesta avem din recolta proprie. Au fost atat de parfumate si dulci ca m-a scutit sa imbunatatesc gustul cu alte mirodenii. E natural 100% ( mai putin ca are zahar)
Prunele se spala, se pun la scurs, cat permite timpul. Se spinteca si se pun in ceaunul pentru gemuri, magiunuri etc. Peste prune se pune un kilogram de zahar si se pun pe foc. De la inceput se adauga 100 ml apa si lasam la foc mic sa fiarba. Din cand in cand se amesteca. Chiar daca prunele sunt intregi ele se vor,, topi" pe parcurs. Cand gemul s-a fiert bine si capata consistenta dorita il punem la rece. Intre timp, spalam borcanele, le punem la scurs. Cat inca este cald gemul, se pune in borcane, le punem capacele si le mai introducem in cuptorul aragazului pentru 10 minute ( cat sa se infiebante borcanele). Le lasam acolo cateva ore si le punem apoi in camara sau beci.