Cum a venit vremea piersicilor coapte, aromate, am pus repede si de un gem de piersici, cu putin zahar, pentru ca sunt fructele suficient de dulci. Si e fara conservanti. ;)
Spala bine piersicile, curata-le de coaja si indeparteaza samburii. Taie-le in cubulete si pune-le intr-o cratita pe foc, stropeste-le cu zeama de lamaie si amesteca. Stoarce lamaia peste fructe pentru ca acestea sa isi pastreze culoarea aurie frumoasa.
Adauga zaharul si amesteca din nou. Paseaza fructele si lasa-le la fiert, iar pe masura ce se formeaza spuma deasupra indeparteaza-o.
Daca piersicile sunt coapte bine isi vor lasa mai multa zeama, asa ca fierberea va fi mai de durata. Gemul trebuie sa scada bine pentru a putea fi conservat pentru iarna. Deci timpul de fierbere se adapteaza in functie de fructele folosite pentru gem. :)
Ai grija sa amesteci din cand in cand gemul, sa nu se lipeasca fructele de fundul cratitei.
Toarna gemul fierbinte in borcane, pune capacele si apoi sterilizeaza-le in cuptor, in jur de 15 minute e suficient.
1
piersicile se cantaresc fara samburi, pentru a doza bine cantitatea de zahar de adaugat in gem;