De mult nu am mai mancat acest gem plin de parfum si savoare...Zbor cu gandul la copilarie cand vine vorba de aceasta reteta, la zilele reci de toamna cand mergeam sa culegem fructele iar in bucataria de vara, din spatele casei, se facea focul in soba si acolo incepea activitatea pentru gem. Acum am facut in cantitate mica, dar atunci totul era in cantitate industriala, ne puneam langa un borcan eu si fratele meu si nu ne lasam pana nu il terminam...
Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat.
Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o oala de tuci punem merele rase, sucul proaspat (eu am facut o prajitura cu mere si sucul stors de la ele l-am folosit la gem), zaharul, apoi gutuile, amestecam bine si lasam sa stea vreo jumatate de ora asa, de preferat la rece.
Transferam oala pe foc, la inceput flacara fiind mai mare.
Amestecam cu o paleta de lemn, iar cand incepe sa fiarba gemul, dati focul mai mic.
Invartim des in gem pentru a nu se prinde de oala, apoi dupa circa 1 ora si jumatate, punem putin pe o farfurie sa vedem daca este gata, daca fructele sunt bine fierte, in special gutuile care sunt mai tari.
Eu am fiert 1 ora si 50 de minute pe ceas.
Cu 5 minute inainte sa luam oala de pe foc, adaugam lamaia taiata felii.
Gemul il punem fierbinte in borcanele curate, le invelim intr-o patura, sa stea la caldura.
A doua zi cand s-au racit le ducem la loc racoros.