Cred că e cel mai finuţ gem pe care l-am făcut până acum,de fapt e mai degrabă un jeleu dulce-acrişor.Ador gustul coacăzelor roşii în deserturi,aşa că chiar dacă preţul e piperat am făcut şi gemul asta delicios.
Coacăzele roşii conţin o importanta cantitate de vitamina C,potasiu ,fier şi fibre.Unii îl mai numesc „fructul antilene ideal” cu efect de stimulent digestiv si drenor extrem de activ.O adevărată armă secretă în obezitate ,digestie leneşă ori boli de piele.
Si fiindcă conţin foarte multă pectină ne va fi uşor să obţinem consistenţ dorită a gemului în timp scurt fără a fi nevoie să folosim gelifianţi.
Reţeta e destul de migăloasă ,gemul puţin că aşa-i stă bine unei delicatese, dar chiar merită să încercaţi.
Se iau boabele de coacăze de pe crengute.Se spala si se aleg de impuritati ori frunze.
Se amesteca cu 300 gr zahar.Se pun intr-un vas pe foc sa dea un clocot.
Se ia vasul de pe foc si se paseaza compozitia printr-o sita deasa.
Coaja si semintele nu se arunca pentru ca aici e cea mai multa pectina de care avem nevoie.Le punem frumusel într-un tifon curat si îl legam ca o bocceluta.
Punem amestecul din nou pe foc dupa ce am mai adaugat 200 gr zahar,punem si bocceluta,eu am legat-o de manerul cratitei.
Sa nu va sperie faptul ca e un amestec foarte subtire,el se va lega frumos.
Mai fierbem cam 40 de minute de la primul clocot.Spre final adaugam zeama de lamâie.
Nu e nevoie sa amestecam,dar totusi din cand în cand puteti sa mai învartiti in cratita.
Faceti proba de inchegare.
Puneti o lingurita de amestec pe o farfurioara tinuta la frigider.Daca se incheaga dupa ce sta putin la frigider este gata.
Dupa cum vedeti în borcanul rasturnat nici macar nu curge asa frumos s-a închegat.Borcanul acela intentionat l-am legat cu celofan,n-o sa aiba viata lunga.
Am încercat sa surprind si culoarea magnifica pe care o are.