Caisele se desfac jumatati sau se taie sferturi si se aseaza in cratita un rand de fructe un rand de zahar si se stropesc cu zeama de lamaie.
Ca gemul de caise sa-si pastreze culoarea de preferat puneti zeama de lamaie peste fructe dinainte in loc sa o puneti cand fierbeti gemul. Se da la rece cateva ore dupa care se pune pe foc mic impreuna cu menta spalata.
Fierbem pana scade la 1/2 din cantitate si verificam daca s-a legat sau ii mai trebuie zahar. Eu trec o parte din fructe prin sita si restul le las intregi. Daca fructele sunt prea dulci puneti mai putin zahar. Cateodata le pun la rece cu o parte din zahar si apoi mai adaug treptat pe foc daca este nevoie. La sfarsit scoatem menta si punem gemul de caise in borcanele sterilizate.
Nu folositi niciun conservant dar lamaia este obligatorie.
Daca borcanele sunt spalate bine, sterilizate si uscate iar capacele se strang foarte bine gemul de caise va tine mult si bine.