Am gasit aceasta minunata reteta pe blogul culinar al lui Radu Popovici, si deja am facut-o de cateva ori, aici puteti vedea postarea : http://www.reteteleluiradu.ro/2010/08/17/gambas-al-ajillo/#more-5745 . Am o deosebita admiratie pentru acest blog si pentru domnul Radu Popovici, un pasionat in adevaratul sens al cuvantului de arta culinara, mereu in cautare de retete si arome noi. Este o gustare de inspiratie spaniola, face parte din renumitele lor tapas , gustari cu care te intampina orice restaurant sau bistro.
Prepararea este simpla si usoara : in prealabil se prajeste painea pana se rumeneste putin, apoi se taie patrate potrivite ca marime, in jur de 3 cm pe latura. Se condimenteaza crevetii cu sare si piper. Incingem uleiul la foc mic, adaugam usturoiul si pasta de ardei iute si lasam 1 minut, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu. Se aduce flacara la mediu si se adauga crevetii, sucul de lamaie, coniacul si praful de boia.
Se amesteca cu grija cu o spatula si se gatesc in jur 3 minute, pana ce se fac roz-portocalii. Crevetii si fructele de mare proaspete in general au timp de gatire scurt, la foc mediu. In felul acesta isi pastreaza cel mai bine aroma si textura, prea gatiti isi strica textura, devin cumva elastice si fade la gust.
Se aranjeaza crevetii cate unul pe fiecare patratel de paine prajita pe un platou si se stropesc cu uleiul aromat din tava. Se pot fixa si cu o scobitoare dar eu i-am preferat lasat asa de data asta. Se presara cu ruccola printre ei gata platoul. Aceasta reteta este de inspiratie spaniola, in restaurantele de acolo am degustat vara aceasta de cateva ori gustarile lor ”tapas” , cu fructe de mare si mezeluri aromate si m-am bucurat foarte mult sa gasesc aceasta reteta in care am regasit aroma de acolo. Multumesc inca o data pentru reteta si inspiratie si va las sa degustati vizual o portie de “gambas al ajillo "
1
Timpul de preparare al crevetilor este scurt de 3-4 minute.