La mine in familie se pun in fiecare an. Am inceput cu gutui si prune si apoi am tot adaugat fructe. Sunt foarte bune, dulci acrisoare si merg alaturi de celelalte muraturi la o masa deosebita. Merita sa incercati!
Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml)
Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti.
Fructele se spala si se sterg de apa.
Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.
Boabele de struguri se scot de pe ciorchini.
Gutuile, merele, perele, nectarinele se curata de seminte si se taie bucati potrivite. (nu se curata de coaja)
Hreanul se curata si se taie fasii de 4-5 cm lungime.
In borcane se pune la fund un varf de lingurita de boabe de mustar, 3-4 fasii de hrean si un varf de busuioc.
Se pun fructele in borcane in orice ordine, aproximand sa fie cam aceiasi cantitate din fiecare.
Se bat si se scutura borcanele sa se aranjeze cat mai bine bucatile de fructe.
Deasupra in fiecare borcan se pune un varf de busuioc si un un varf de lingurita de menta uscata (nu am avut proaspata) si 2-3 fasii de hrean.
Intr-o oala se pune otetul, apa, sarea, zaharul, boabele de mustar, 3-4 fire de busuioc, 1/2 lingurita menta uscata si se pune la fiert cu capac.
Borcanele se pun pe cutite si se infasoara in prosop ud.
Cand compozitia a dat in clocot 2-3 minute se ia de pe foc si se lasa 3-4 minute.
Cu un polonic se ia din compozitia fierbinte si se toarna in borcane pe rand pana se umplu.
Cand sunt toate umplute se rotesc sa iasa aerul, se completeaza cu compozitie, se pun capacele si se lasa sa se raceasca pana devin caldute.
Se invelesc in ziare, se pun intr-o cratita inalta cu ziar pe fund, se pune apa pana sub capacele borcanelor si se pune la fiert.
Se fierb 20 minute din momentul in care capacele sunt fierbinti la mana.
Se scot dupa 20 de minute si se pun in patura la racit.
Cand se racesc se duc in camara sau in dulapul din balcon.
Sunt bune si dupa 2 ani!
1
Se pot pune doar fructele care va plac, sau altele, in proportiile care va plac.
2
Se pot pune si separat, fiecare fruct intr-un borcan.
3
Ideal este sa se foloseasca menta proaspata
4
Obligatoriu otetul trebuie sa fie din vin de 9 grade.