Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa

de bucatarasa in Piine, 19 Mai 2024 | 654 vizualizari

 

Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa
Prepararea unei franzele de casa este un proces simplu, dar extrem de satisfacator. Nu doar ca vei avea o paine proaspata si gustoasa, dar vei putea controla ingredientele si vei evita aditivii si conservantii din painea comerciala. Incearca aceasta reteta si bucura-te de aroma si gustul inconfundabil al painii de casa!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa
  • 500 g faina de grau (tip 650 sau 550)
  • 300 ml apa calduta
  • 1 pliculet (7 g) drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 1,5 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline (optional)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa:

 Cum se prepara Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa

Pregatirea drojdiei:
 Daca folosesti drojdie uscata, dizolva drojdia si zaharul in 100 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea timp de 10 minute pana cand devine spumos.
 Daca folosesti drojdie proaspata, sfarama drojdia si amesteca-o cu zaharul si 100 ml de apa calduta, lasand-o sa stea 10 minute.

 Pregatirea aluatului:
 Intr-un bol mare, pune faina si sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna amestecul de drojdie.
 Adauga restul de apa calduta si incepe sa amesteci cu o lingura de lemn sau cu mana pana se formeaza un aluat.

Framantarea:
Transfera aluatul pe o suprafata usor infainata si framanta-l timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie sa devina elastic si neted. Daca folosesti ulei de masline, adauga-l treptat in timpul framantarii.

Dospirea:
Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acopera-l cu un prosop umed sau folie alimentara si lasa-l sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Formarea franzelei:
Dupa ce aluatul a dospit, scoate-l pe suprafata de lucru si apasa-l usor pentru a elimina aerul.
Formeaza-l intr-o franzela lunga sau in doua paini mai mici si pune-le pe o tava de copt tapetata cu hartie de copt.

A doua dospire:
Acopera painile formate cu un prosop si lasa-le sa mai dospeasca timp de 30-40 de minute.

Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 220°C (430°F).
Cu un cutit ascutit, fa cateva taieturi superficiale pe suprafata painii.
Coace franzela timp de 25-30 de minute sau pana cand devine aurie si suna a gol cand este batuta pe partea inferioara.

Racirea:
Lasa painea sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia. Se poate servi cu unt de casa sau dulceata de capsuni. Recomandam si paine de casa cu ghimbir.

Daca ti-a placut reteta noastra "Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine din faina integrala si seminte