Uite ca nu stiu exact cum sa-i zic bunaciunii astea...unii ii zic ,,Napoleon,,altii ,,Millefeulle,,........cand totu-i foetaj cu crema deliciosa de vanilie si frisca .Aaaa foetajul e musai facut in casa si nu oricum adic infoiat cum ii place lui ci pus frumushel in cuptior intre doua tavi si tinut la acolo pana se face ca un biscuit rumenel si crocant ......dar hai sa va spui ce sa puneti in cos cand mergeti la cumparaturi.................
Reteta aluatului foetaj este de la Dia mea draga de la Tortul Cremsnit......pup Dia minunata!!!!
Aluatul se obtine amestecand ingredientele de mai sus.Daca este nevoie mai adaugam putina faina sau apa astfel incat sa obtinem un aluat elastic nelipicios.Acest aluat il impartim in doua.Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina si il impartim in patru parti cate 2 portii pentru fiecare foaie.Intindem prima foaie, care trebuie sa fie patrata,se unge cu o parte de unt amestecat cu faina si se taie ca in imagine,aducem patratelele opuse una peste alta in mijloc ,patratul obtinut se pune in folie de plastic si se da la frigider 30 minute.La fel procedam si cu cea de-a doua foaie.Dupa 30 minute scoatem aluatul primei foi intindem pe masa unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca si punem a doua parte de unt cu faina,taiem foaia din nou ca in imagine aducem patratelele opuse la centru ,punem patratul etajat din nou in folie si dam la frigider pentru alte 30 minute,repetam operatiunea si cu aluatul celei de-a doua foi .Acum am terminat cu untul amestecat cu faina.Acum putem intinde foaie si coace foi pt cremsnit,prajiturele ,aperitive......eu aluatul l-am pus in congelator si l-am folosit abia dupa 2 saptamani.
Daca nu sant foarte explicita si nici imaginile cum trebuie, treceti pe la Dia sa vedeti ce frumos a lucrat....
Aluatul de foetaj se taie la dimensiunea tavii de cuptor ;se pune in tava,se inteapa cu o furculita pe toata suprafata apoi deasupra aluatului punem hartie de copt si o alta tava daca e posibil. Pe tava de deasupra se pune o greutate metalica sau jumatate de kg fasole uscate de care nu va folositi ,stiti voi ca la tarta ;important este ca foile sa se rumeneasca ca un biscuit ,nu va ingrijorati daca nu ies perfect nici mie nu mi-au iesit (se si vede dealtfel )Dam la cuptor la 200 grade.Dupa ce s-au rumenit se taie in doua fiecare foaie ,pentru a obtine patru randuri .
Crema :se mixeaza frisca lichida cu pudingul de vanilie.
Glazura: masurati zaharul si apa cu acelasi pahar ,un pahar de plastic de unica folosinta.Puneti impreuna la fiert intr-o craticioara si verificati din cand in cand; cu o lingura picurati pe o farfurie cand siropul are consistenta mierii de albine,luam de pe foc si punem craticioara deasupra unui vas cu apa rece de la frigider si incepeti sa frecat cu o lingura de lemn pana devine albicios ca in imagine punem peste ultimul stat al prajiturii care este din foaie de foetaj intindem uniform si facem dungi cu ciocolata topita impreuna cu untul ori la baie de abur sau in cuptorul cu microunde.aApoi cu coada unei linguri va jucati deasupra cum am facut io :)) sau poate aveti alte idei si ma imbogatiti si pe mine :)).Se tine la frigider atat cat va tin nervii :))