Foccacia cu cartof dulce, crestată ca o floare, unsă cu ulei în care am lăsat la infuzat puţin usturoi, decorată cu măsline, carne afumată şi roşii cherry.
Se fierbe cartoful dulce, în coajă, apoi se lasă la răcit.
Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă, se adaugă puţină făină, se amestecă până se obţine o pastă, care se lasă 10 minute, pe masă, la crescut. Apoi se adaugă cartoful dulce pasat cu o furculiţă, restul de apă, 2 linguri din uleiul de măsline (în uleiul rămas în recipient se pune acum usturoiul zdrobit, pentru a-l aroma şi a-l folosi la uns), sare şi aprox 300 g făină, amestecând şi frământând până se obţine un aluat pufos, dar suficient de consistent pentru a fi întins. (Din cantitatea de făină dată la ingrediente, am folosit o lingură la maia, aprox 300 g la aluat, rămânând 90 pentru presărat pe masă). Se presară făină pe masă, se mai frământă aluatul, doar uşor, cât să-i dăm formă, apoi se întinde într-o foaie potrivită ca grosime. Se transferă în tavă.
Se unge cu uleiul aromatizat cu ustoroi (dar fără a pune pe aluat şi usturoiul) şi se presară oregano, rozmarin şi busuioc. Se crestează din loc în loc, astfel încât să semene cu o floare uriaşă, apoi se decorează cu măsline şi roşiile spălate şi tăiate felii. Carnea afumată se taie felii subţiri şi se adaugă pe blat, în crestăturile făcute anterior, astfel ca atunci când aluatul va creşte în cuptor, carnea să ţină pe loc aluatul, acolo unde l-am crestat, ca să păstreze forma de floare.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox 20 de minute, se scoate tava, se unge cu gălbenuş şi se mai dă la cuptor cam 10 minute. Va prinde un luciu frumos.
Timp de pregătire: 1h 30 min
Timp de coacere: 30 min
Porţii: 4 portii mari sau 6 medii.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/foccacia-floare-cu-cartof-dulce-masline.html